Witam
No mnie też dopadła ta wątpliwa przyjemność - rozbiórka i regeneracja pompy wody:-/
Aczkolwiek, odkręcenie tej nakrętki obudowy (kluczem oczkowym 41mm) nie stanowiło problemu. WSKAZÓWKA: po nałożeniu klucza oczkowego, dobrze jest go docisnąć jakąś blachą i dokręcić używając do tego nakrętki z wałka pompy.
Ale do rzeczy, później nie wiem, czy ja miałem coś zapieczone czy jak. Na zdjęciu poniżej, to jest tulejka którą powinno się dać łatwo zdjąć?
Początkowo próbowałem to pobić młotkiem - efekt, wirnik poszedł w drobny mak, dlatego na zdjęciu go już nie ma :-/
Ściagacz dwuramienny. łapiesz za cała "muszlę" z tyłu, a trzpien z gwintem blokujesz o wałek. schodzi wszystko, tulejka, wirnik, bez żadnych uszkodzeń.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Mar 2009 Posty: 1055 Skąd: Kraśnik
Wysłany: 2015-10-11, 19:01
Ciezki temat z tymi pompa wody.
Ja robilem cala od podstaw i chodzila tylko pol roku, pozniej zrobila piekny znak na masce od strony wewnetrznej.
W miedzyczasie nabylem uzywana z epoki, tylko przelozylem i wcale nie ciekla.
_________________ 104-1969 r- oryginal
shl m11- 1961r- oryginal
MZ etz 250 - 1983r - oryginał
Klania sie PRL
sampolbis
Dopadła mnie przyjemność naprawy takiej pompy.
I faktycznie z wirnikiem jest duży problem.
Osobiście wykonałem nowy od podstaw.
Zdjęcia przedstawiają efekt mojej pracy.
Pozdrawiam i życzę udanej naprawy.
Ostatnio zmieniony przez sampolbis 2019-03-26, 12:36, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 8 razy Dołączył: 21 Sty 2005 Posty: 731 Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-03-26, 09:23
A tak dla potomnych to powsadzaj w ten tekst znaki interpunkcji bo czytać go niezwykle trudno. I byłoby wstyd gdy w przyszłości prezesowi, dyrektorowi, prezydentowi świeżo upieczony dziennikarz wyciągnie ten tekst wskazując Tobie słabe wykształcenie, brak profesjonalizmu i szacunku dla ojczystego języka.
sampolbis
Wysłany: 2019-03-28, 07:30
Niestety nie zrobiłem więcej - nie naprawiałem tego w celach zarobkowych.
Czysta chęć pomocy, satysfakcji oraz by nasza motoryzacja przeżyła jak najdłużej!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum