Wygląda że to jest do 105/105L, chociaż inny schemat do 105/105L ma np dwa sygnały dźwiękowe sterowane poprzez przekaźnik. Ja niby mam Syrenę 105L z '79 a mam jeden sygnał bez przekaźnika. Domyślam się że kolorystyka kabli w rzeczywistości nieco odbiega od schematu, bo u mnie np jeden z przewodów dochodzących do kostki przyłączeniowej ma kolor niebiesko-czarny http://syrena.gminanekla....__kopia_111.jpg
Dlatego prosiłbym o weryfikację schematu który wykonałem, ja sam znalazłem źle oznaczony kolor przewodu na schemacie (na którym się wzorowałem) - jest to przewód 41n od przerywacza kierunków, on tam jest zaznaczony na czarno, a powinien być na niebiesko.
Podobnie zielony przewód idący od bezpiecznika nr 2 zasilający odbiornik radiowy nie jest oznaczony.
Ale do rzeczy. Nowy schemat instalacji, w formacie PDF można zobaczyć tutaj:
Byłbym wdzięczny za weryfikację, uwagi, sugestie i ocenę.
PS: Z racji iż większość elementów potrzebnych do narysowania schematu już zrobiłem, mógłbym także wykonać schematy dla innych modeli. Tylko potrzebne byłyby konsultacje i dobre rysunki.
EDIT:
- Wg schematu wzorcowego, źle jest oznaczony przewód 71c idący od bezpiecznika nr 8. Powinien to być przewód 71n.
- Poprawiłem oznaczenia lamp (zamienione były lewe z prawymi)
- Na schemacie wzorcowym źle jest oznaczony przewód przełącznika kierunkowskazów (jest 38a, ma być 39a)
Ja wychwyciłem kilka błędów, oznaczeń przewodów czy kolorów i te poprawki naniosłem.
Ale jak ktoś zna gdzie są jakieś to błędy to byłoby miło jakby ktoś to jeszcze sprawdził
Ja po prostu już miałem dość za każdym razem patrzenia się w te rozmazane schematy :-/
Ja tez będę robił instalacje od nowa i będę się wzorował na tym co zrobiłem.
Jak pisałem, sugestie mile widziane.
Mogę też wstawić schemat z podświetlonymi konkretnymi wiązkami przewodów, np tak:
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Gru 2005 Posty: 1249 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-21, 11:47
O ile wiem,to 2 sygnały dźwiękowe z przekaźnikiem występują w starszych wersjach syren 105 natomiast w Lux już ich może nie być. Czyli ty masz pojazd nowszej serii (1979) i dlatego masz 1 sygnał. To samo dotyczy 2 prędkosci wycieraczek===w najnowszych syrenach już jest tylko 1 prędkość.
Szacun pietrekder kawał dobrej roboty super czytelny schemat włożyłeś w to sporo pracy. Jedną instalację już zrobiłem do swojej syreny, może skuszę się na drugą
[ Dodano: 2015-09-22, 19:44 ]
Można by było poprawić przewód nr 43. Na schemacie do wskaźników jest czarny 43a, a do włącznika dmuchawy 43o żółty.
Jak robiłem w swojej to kupiłem około 130 metrów kabla, i wymieniałem wszędzie w lampach itp każdy kabelek. Instalacje składałem najpierw w domu a potem przeniosłem ją do samochodu więc sporo kabla też odeszło jak ją układałem.
Jasne to w sumie ja na cały samochód dużo nie weszło. Ale bardziej chodzi mi ile jakiego przekroju i jakiego koloru. Wiadomo, że można kupić jeden kolor i zrobić całą instalacje, ale ładniej będzie wyglądało jak zrobi się ja w kolorach, oczywiście zgodnie z schematem zamieszczonym przez "pietrekder"
130 spokojnie wystarczy sprawdzałem jeszcze w papierach jak rok temu zamawiałem, mam tam rozpisane przekroje, metry i kolory danego kabla.
Warto zainwestować w nową instalację wiem po sobie teraz wszystko działa jak w zegarku.
mateusz102 jeżeli masz chęci i czas zabrać się za instalację to warto to zrobić. Masz super czytelny schemat zrobiony przez pietrekder
Może ci się przyda ja tak zrobiłem u siebie :
kabla wiesz już ile, przewody LGY z kolorami nie ma problemu. Najwięcej masz o przekroju 1mm, ja dałem w instalacji 1,5mm2 ze względu na lampy, mocniejsze żarówki h4. Stacyjka rozrusznik 4mm reszta jak w schemacie.
Światła podłącz sobie na przekaźnikach lepsze światła i włącznik nie będzie się grzał, bo w syrenie prąd przechodzi przez główny włącznik świateł.
Przerywacz polecam elektroniczny taki za 10 zł z trzema wejściami zdecydowanie lepszy kierunki łącznie z kontrolką na desce mrygają jak należy na starym syrenowskim zawsze miałem problemy a kierunki rzecz bardzo ważna zawsze musi zadziałać.
Polecam tego sprzedawce jeżeli chcesz kupować kable od wyboru do koloru i bardzo uczciwy
Na pewno będę robił nową instalację jak tylko buda będzie pomalowana. Zakładam, że na wiosnę instalacja będzie robiona. A tak z ciekawości puszkę z bezpiecznikami dawałeś jakąś inna od seryjnej czy dorwałeś nową? ja chyba założę nową z epoki... Oczywiście przekroje można zwiększyć ale do wszystkiego nie ma sensu, przekaźniki dobry pomysł nie będzie się tak wszystko grzało tym bardziej, że 24h trzeba jeździć na światłach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum