A więc tak zaplon na nowym silniku ustawiony. Jeżeli chodzi o sprzęgło to też już opanowane. Teraz pozostało już poskładać do końca I testy. Co do świec to używam ngk ab6. Iskry miałem raz I też padły. Co do silnika zrobię test w wolnym czasie jeżeli chodzi o pokrywanie się kata co 120 stopni.
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 11 Kwi 2006 Posty: 1477 Skąd: Polska
Wysłany: 2020-03-01, 15:31
Ngk w skarpecie tak padały - przynajmniej u mnie. Wróciłem do iskier i w końcu skończyły się problmy ze świecami. Zdarzała się awaria trzeciej świecy, ale precyzyjna regulacja zapłonu naprawia problem
Nie uważam, że to wał może spowodować brak zapłonu ale jak czesiu wspomniał o tym to pomyślałem, że chciałbym sprawdzić u siebie jak jest złożony. Ja mam dwa silniki i obydwa chodzą jak wściekłe czy to na NGK czy Iskrach.
SUPER.DAWID napisał/a:
Gieroy taki znaFca z Ciebie a czasami mam wrażenie, że ty w garażu to nawet na minutę nie wchodzisz.
Dziękuję że mnie wysoko oceniasz. Ja nie muszę brudzić się w garażu. Kiedy piję szampana to mój wóz serwisują mechanicy z Polmozbitu.
_________________ "Samochody Syrena nie są na pewno pojazdami na wskroś nowoczesnymi" mgr inż. Z. Glinka
Ja stosuje Ngk ponieważ mam łatwy dostęp do zamawiania. A u mnie w trakcie eksploatacji przestały padać kiedy zacząłem mieszać odpowiednia dawkę mieszanki.
[ Dodano: 2020-03-03, 21:38 ]
Co do starego silnika kropkami zaznaczyłem gmp wszystkich trzech cylindrów. I trzeci mi nie pasuje. Z innej paczki czy zna ktoś sprawdzony warsztat na Śląsku regenerujący waly ?
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 500 Skąd: Georgenberg
Wysłany: 2020-03-03, 23:45
Mroziu88 napisał/a:
[ Dodano: 2020-03-03, 21:38 ]
Co do starego silnika kropkami zaznaczyłem gmp wszystkich trzech cylindrów. I trzeci mi nie pasuje. Z innej paczki czy zna ktoś sprawdzony warsztat na Śląsku regenerujący waly ?
To co na zdjęciu -> Masakra
Bardzo niedokładny pomiar.
Przeczytaj o zapłonie , Biblia duży Glinka.
Dokładnie poczytaj!
Syreny 105 od 1975 mają znaki na kole pasowym co 120* do ustawiania zapłonu.
Wykorzystuj możliwości i nie wyważaj otwartych drzwi.
_________________ jeżdżę Syreną od urodzenia non stop....
To takie małe perpetuom mobile dolnej zwrotnicy, życie po życiu na wieki Syrena http://images77.fotosik.p...87c4a225med.jpg
Myślałem, że tylko przestawiony Ale 2 łożyska już średnie były. Itp. Na 1 cylindrze nie było pierścienia. Na drugim ktoś frezowal miejsce na segera sworznia. A tak jeżeli chodzi o wały do syren podobno były 2 typy. Z klinem i bez w końcowej fazie produkcji.
Wały bez klinów - tak, słyszałem od p. Maruszaka o kilku przypadkach przestawienia.
W sytuacji gdy wał jest regenerowany współcześnie składa się go również przy użyciu kleju co praktycznie w 100% eliminuje ryzyko przedstawienia.
_________________ Czy to Ptak? Samolot? Nie! To Syrena szosą mknie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum