Slyszalem z kilku źródeł że były takie syreny w Milicji ... chociaż ja do końca w to nie wierze ... no więc pytam sie tutaj: byly? czy nie? i prosiłbym o jakies argumenty do waszych odpowiedzi o ile jakies będą
zalazłem taki skan zdjęcia na stronie u kolegi :
Oficjalnie CHYBA nie było. Nigdy nie widziałem takiej w stolicy ( w latach PRLu ).
Natomiast, BYĆ MOŻE, na prowincji, prywatna Syrena milicjanta, mogła być tak oznakowana przez samego właściciela gdy używał jej do czynnosci służbowych (dojazd). Ale raczej było to nielegalne i nieoficjalne (kogut pomagał mu zasuwać po pijaku 100 km/godz bez konsekwencji....). Podobny problem jest z oznakowaniem pojazdów " LP" = Lasy Państwowe, gdzie było identyczne zjawisko (byli leśnicy z Syrenami na których przyklejali takie oznaczenia, jednak były to ich pojazdy prywatne za używanie których dostawali dodatek finansowy ALE NIE BYŁY TO WOZY SŁUŻBOWE a o takie nam tu chodzi ).
syreniarz1992 pisze:argumentem są jej milicyjne blachy, zresztą zarąbiście rzadkie---- Y-xxxx
no właśnie nie moge sie nigdzie ich doszukac bo jak wiadomo w tych latach powinny byc dwuliterowe - uklad LL CCCC* albo CCCC LL* (zakladam ze syrena jest z 64 - 66 ) no a wiadomo ze Y to wyroznik Milicyjny ... takze to (prawie) do mnie przemawia
W roku 1965 z wujkiem jego syrena 103 jechalismy z Włocławka do Łodzi.W okolicach Łęczycy widziałem właśnie syrenke z oznakowaniem MO.Jechało sobie nia 2 panow milicjantow.Dzwoniłem wczoraj wieczorem do wujka , który mimo,że ma lat 80 pamięć ma fantastyczną.Potwierdził, taką syrenke widzielismy.A więc były!
Myślę że nie ma większego znaczenia czy syreny służyły w MO czy też nie, bo tak odrestaurowana syrena wyglądała by świetnie i miała charakterek.
Nie długo przyjdzie czas na remont syreny bosto i przy okazji mam pytanie czy syreny bosto pracowały w jakichś służbach a może ktoś ma fotki ciekawych wersji bostonek ?
Chciałbym żeby następne remontowane autko trochę odbiegało od orginału / nie mylić z wiejskim tuningiem/
Syrena 105L /83 poszła do Wheler dealer
Moskwicz 403/64 zarejestrowany na zabytek
Syrena Bosto/82 już dotarta
Moskwicz 408/68 jest w proszku
nie chodziło mi o cięcie syreny na pół lecz raczej o pomalowanie CAŁEGO samochodu na czerwono,może jakiś napis typu "straż" na boku,a na dachu zamontowanie strażackiej "dyskoteki" (czyt.świateł) no i motopompa na pace. Byłbyś niepowtarzalny
to takie kilka moich luźnych refleksji pozdrawiam
Moim zdaniem bosto mogła by ciekawie wyglądać w oryginalnym lakierze z napisami na bocznych drzwiach: użytek własny. Albo w stylu serwisówki motozbytu.
jak dobrze pamietam -y to bostonki były na etacie badylarzy . ogrodników i słuzb utrzymania czystosci , ,w róznych działach zaopatrzenia
a moja jest na etacie historii prl i pokazuje ja na drogach woj. zachodniopomorskiego -ot i wszystko SZTYC TWOJA TERZ BEDZIE NA TAKIM ETACIE
Myślę że ile głów tyle bedzie propozycji i za każdą juz z góry dziękuję.
Wiem że bosto nie zapisała się w histori naszej motoryzacyjnej jakąś wyróżniającą się modyfikacją i trudno będzie stworzyć coś wyjątkowego na razie najlepszą propozycją wydaje mi się SŁUZBA DROGOWA a na obecne czasy może AUTOSTRADOWA w żółtym kolorze z kogutami i innymi gadżetami ??
Dalej jednak czekam na propozycje i fotki.
Syrena 105L /83 poszła do Wheler dealer
Moskwicz 403/64 zarejestrowany na zabytek
Syrena Bosto/82 już dotarta
Moskwicz 408/68 jest w proszku