Witam. Szukałem podobnego tematu w szukajce i nic nie znalazła. Mam jak dla Was proste pytanie. Jak się ustawia zapłon w Syrenie?? Jak odmierzyć owe 4 mm? Jak już znajdę te 4 mm to co zrobić w aparacie zapłonowym?? Pomóżcie. Żeby nie było że się nie znam bo znam się tylko na Dieslach typu S-312C lub S-4003. Więc szybko załapię.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 556 Skąd: Wołomin
Wysłany: 2009-12-22, 13:52
Najlepiej opisał to Glinka w dużej ksiażce, więc nie ma sensu przepisywać tego co On napisał. Niebędny bęidze Ci zegarowy czujnik położenia tłoka lub w ostateczności suwmiarka. Pamiętaj, że przed ustawieniem zapłonu ustaw odpowiednią szczelinę na przerywaczach.
poszukaj w postach użytkownika taeda, jest tam wszystko.
_________________ Robota musi być wykonana dobrze, a nie źle!
http://odrdzewiacz.fora.pl/
Forum ODRDZEWIACZ pojazdy zabytkowe- rzemiosło, fotoporadniki, techniki renowacji,odnawianie krok po kroku, remonty, technologie www.facebook.com/ForumOdrdzewiacz
No nie pożałowałem . Dzięki kolego Sir. Daję pomógł .
[ Dodano: 2009-12-22, 23:00 ]
A że jeszcze tak spytam. Bo chcę zrobić ten ze świecy do ustalania. Wybijam wszystko ze środka tak? Wkładam korek jakiś od wina czy coś. Robię dziurę i patyk. No właśnie. Jak ten patyk wyskalować że będę wiedział kiedy te 4 mm jest?? zrobić na równo patyk z końcem gwintu i ma opaść 4 mm? Dobrze myślę?
_________________ Robota musi być wykonana dobrze, a nie źle!
http://odrdzewiacz.fora.pl/
Forum ODRDZEWIACZ pojazdy zabytkowe- rzemiosło, fotoporadniki, techniki renowacji,odnawianie krok po kroku, remonty, technologie www.facebook.com/ForumOdrdzewiacz
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Gru 2005 Posty: 1249 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-23, 15:06
Wszystko to niby prawda ale.......
Patyczek siedzący w starym korku od termosa lub od jakiejś gruboszyjkowej butelki......wyskalowany co 4 mm o długości dowolnej..... nie daje może super precyzyjnych wyników ale one są wystarczające, bo ::::::::::::::
........bo ten pojazd tak ma, że nawet po zastosowaniu zegara atomowego dzisiaj, mamy JUTRO znowu odchyłki rzedu 2 mm !!!!!!!!!!!!!! Przerabiałem to wiele razy. Używałem przyrządu kupnego==dość precyzyjny-----I GUZIK TO DAJE !!!!!!! Niedokładności są, być może z powodu luzów wału itp itp. Dochodzą luzy łozysk EL8 w aparacie....wiec panowie i tak dupa !
I po drugie-----Skarpeta jest dość tolerancyjna na złe ustawienie zapłonu. My tak sobie tu o tym piszemy precyzyjnie.........a mój znajomy po pół litra i przy zerowej umiejętności ustawił zapłon na Bosto, i choć ogniem waliło w tłumik to ten samochód jechał jakoś !!!! Więc nie przesadzajmy z precyzją......
kolega taeda ma racje. Miałem swoją 105 ustawiona na słuch i szła spod świateł przed oplami;-) i chodziła równiutko. Potem czytając post ustawiłem na przyrząd i sam na siebie jestem zły bo jest tylko gorzej a do stanu sprzed precyzyjnego ustawiania wrócić nie umiem
_________________ Mam najszybszą R20 w mieście. Od zawsze chciałem mieć taką bestię;-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum